Мълниезащитни системи на плоски покриви: значение, опции, нюанси на развитие

Удар от мълния в сграда може да доведе до сериозни катастрофални последици, включително повреда на покрива, пожар на сградата – и това е пряка заплаха за човешкия живот, следователно при подреждането на различни видове покриви се обръща специално внимание на мълниезащитата . Особено когато става въпрос за експлоатирани или частично експлоатирани плоски покриви.

Мълниезащитата на плосък покрив обикновено се представя от конструкция, състояща се от:

приемник Първият елемент, който влиза в контакт с тока на мълнията;
надолу проводник. Проводник, свързващ заземителния електрод и приемника. Монтира се или на водосточна тръба, или на стена на предмет. Мълнията може да бъде неутрализирана в земята – около половината от заряда се поема от заземяване, останалите 50% се разпределят между водопроводните тръби и кабелните обвивки;
заземен електрод. Елемент, който осигурява прехвърлянето на заряд (останалата част от него след „транспортирането“) в земята.
Мълниезащита на плосък покрив, външният вид на системата се определя от много фактори, вариращи от височината на обекта до индивидуалните изисквания на клиента. Понякога можете да комбинирате опции за пасивна и активна защита, за да увеличите нивото на ефективност, но по-често защитата от пасивен тип се избира за плоски покриви.

Няколко думи за активната мълниезащита
Говорим за мачта, монтирана на покрива. Приемащата глава на дизайна с йонен източник активно привлича мълниеносни заряди, осигурявайки високо ниво на безопасност. Инсталирането на активна защита е съвсем просто: в зависимост от размерите на покрива и други фактори се определя оптималният брой мълниезащитни мачти. След това се избира мястото за монтиране на приемния прът (най-високата точка на обекта) – елементът трябва да бъде повдигнат най-малко два метра височина. Шпилите са прикрепени към водопроводни тръби или комин.

Пасивна мълниезащита на плосък покрив: какво трябва да знаете
Пасивните гръмоотводи са проектирани да разсейват електрическите заряди. Това е най-добрият вариант за жилищни сгради и промишлени съоръжения. Конструкцията на гръмоотвода се състои от метален щифт, кабел, който се простира от гръмоотвода през покривната повърхност (заземен по предварително избран начин) и въздушна затваряща мрежа, чието оптимално напречно сечение е 6 мм. Предимствата на тази опция включват лекота на монтаж – работници с достатъчно ниво на квалификация ще могат да монтират държач за мълниезащита за плосък покрив, като запазват целостта на покривното покритие колкото е възможно повече.

Запомнете: добре проектираната и внедрена система за мълниезащита на плосък покрив ще повиши нивото на безопасност при работа на покрива и ще сведе до минимум риска от щети на имущество и увреждане на човешкото здраве. Следователно инсталирането на мълниезащитна система трябва да се извърши при спазване на всички правила и нормативни изисквания. Поверявайки работата на специалистите от нашата компания, вие правите правилния избор – всички ние знаем как да осигурим правилния монтаж на ефективна мълниезащитна система. Богатият опит на нашите майстори, съчетан с използването на съвременни технологии, материали и устройства, ни позволява да гарантираме, че ще останете доволни от качеството на нашата работа.

Ако все още не сте намерили фирма за ремонт на покриви ,  то ние от ВИП Строй ще изпълним всяко Ваше желание.

Call Now Button