Проверка и частичен ремонт на носеща покривна конструкция

Необходимостта от ремонт на покривната носеща конструкция се определя чрез визуален оглед.

Препоръчваме провеждането на профилактичен преглед поне веднъж годишно – за предпочитане през пролетта, с цел евентуални дефекти да бъдат коригирани през лятото.

Рутинната проверка включва следните операции:

– преглед на състоянието на носещата конструкция

– проверка на покривното покритие;

– оглед на тавана.

Подобна проверка на покрива се прави най-добре при проливен дъжд. Необходимостта от ремонтни дейности може да се установи чрез наличието на влага върху дървените елементи, наличие на мухъл и прекомерна влажност на въздуха в таванското помещение.

Оглежда се покривното покритие за повреди (дупки, пукнатини, счупени керемиди, вдлъбнатини и др.), през които влагата може да проникне в тавана. Специално внимание се обръща на местата, където покривното покритие влиза в допир с инженерните комуникации – комини, вентилационни тръби и др. Проверяват се водосточните тръби (вертикалните и особено хоризонталните улуци) – в тях може да се натрупат листа и отломки. Професионалистите използват специални инфрачервени камери, които улесняват откриването на течове и ефективното им отстраняване.

В случай на тежки повреди (например гниене) на греди и други дървени елементи от носещата конструкция, е желателно да се монтира нова такава. Обикновено това се доказва от наличието на повредени участъци в размер над 40% от общата площ на конструкцията. Демонтажът се извършва в обратен ред на монтажа – т. е. отгоре надолу. 

Ако дървените елементи на носещата конструкция са само частично повредени, тогава няма нужда да я демонтирате напълно и да инсталирате нова. Достатъчно е да замените или подсилите отделни части. Най-разпространеният начин за ремонт на отделни носещи покривни елементи е следният.

С помощта на крик и предварително поставена дъска частите, които са се счупили или изгнили и така са се отделили една от друга, се подравняват и свързват. При наличие на гниене или плесен старателно се почиства засегнатата област. От двете страни се поставят дъски с дебелина 30-50 мм и дължина 1 м или повече, в зависимост от характера на счупването. Дъските се фиксират към гредите с помощта на самонарезни винтове или гвоздеи.

Окончателното закрепване се препоръчва да се извърши с болтове през двете дъски в предварително пробити отвори – по 4 отгоре и отдолу. Болтовите крепежни елементи се затягат добре.

Ако имате въпроси относно ремонт на покрив в София или в страната, не се колебайте да се свържете с нас!

Call Now Button