Ремонт на покрива – кога и как

Най-добре е да ремонтирате покрива в сухо и топло време. За ремонт на покрива се използват материали, същите или сходни на употребените и при монтажа му, но понякога се включват и допълнителни такива.

Важното е всеки от материалите да бъде проверен и сортиран. Не бива да се използва дефектен покривен материал. Такъв може да се употребява само за покриване на определени области – тогава (ако това не са керемиди) се нарязва на парчета с желания размер, като се премахват дефектните части.

В покрива най-бързо се амортизират стрехите, тъй като именно върху тях влагата се задържа най-дълго. Затова трябва да бъдат покрити и ремонтирани с особено внимание. За препоръчване е под тях да се постави допълнителна изолация. За тази цел най-често се използват рулонни материали (пергамин, рубероид или други битумни форми).

През зимата е желателно снегът от покрива да се отстранява макар, че подобна практика е рядкост.

За гофрирани покривни покрития снегоринната дъска трябва да бъде изрязана по вълнообразната форма на листовете. Всяко лято покривът трябва да се мете, желателно с по-мека метла. Така се премахват праха и мръсотията; те задържат влагата, която ускорява износването на покритието. По северните склонове на покрива често се появяват лишеи, което води до намаляване на трайността му. Те трябва да бъдат изчистени с помощта на остър предмет или стоманена четка.

По време на покривни работи трябва категорично да се осигури безопасността на работещите. По принцип всякаква дейност по ремонт и монтаж на покриви се води в категорията на високорисковите.

Ремонт на покриви

Повредите е желателно да се премахват, като работещите стъпват по тавана. Ако това е невъзможно, тогава е задължителен предпазният колан. При това работникът в никакъв случай не бива да е сам, а с партньор, който да контролира закрепването на колана към съответната опора.

Етернитовите покриви може да служат дълго време без ремонт. Ако е необходимо, заменете само увредените листове. Те трябва да се отстранят с внимание, за да не повредят съседните. За да направите това, по-добре е да откъснете с режещи клещи главите на прикрепващите гвоздеи. Ако не разполагате в момента с резервни етернитови листове, вместо това временно може да положите покривна ламарина или битумни листове.

Call Now Button