Свързване на покрив от шисти

Шиферът е популярен строителен материал, който се използва активно при производството на огради, стенни панели, както и при покривни работи. Оперативните предимства на шистите могат да бъдат изброени много дълго време – лекота на монтаж, устойчивост на температурни колебания, висока влажност, механично напрежение, пожарна безопасност, ниско тегло, дълъг експлоатационен живот. Освен това, когато инсталирате покрив от шисти, можете да пропуснете етапа на полагане на бариера срещу пара, тъй като кондензът просто не се натрупва на повърхността на материала.

Шистите също имат недостатъци. Има малко от тях: крехкост (когато премествате шисти от място на място, трябва да сте изключително внимателни) и износване – с течение на времето хидрофобността на материала намалява и цветът избледнява.

Процесът на инсталиране на покрив от шисти е доста прост. Но има някои нюанси. По-специално по отношение на такъв аспект като връзката на покрива от шисти към различни структурни елементи на сградата, покрива към стената, към комина.

Как да осигурите правилното свързване на покрив от шисти
Ако говорим за връзката на покрива с комина, всичко зависи от това къде точно се намира коминът. Ако е на билото, хидроизолационният материал трябва да бъде допълнен с долна поцинкована престилка с изрез за тръбата – върху тази престилка се полага шисти, а тръбата трябва да бъде облицована с азбест. Ако тръбата излиза под наклон, тя се монтира по долния ръб на кръстовището под филма и плочата. Ако няма хидроизолационен филм, съседният лист се полага върху плочата – отдолу, а под плочата – отгоре. Горната престилка може да бъде заменена с циментова замазка в пространството между покрива и комина.
Свързването на покрива от шисти към стената на сградата. Често срещан вариант при входове и различни пристройки към вече построени сгради. Важно е да се предотврати попадането на дъжд, сняг и отломки в пролуката между плочата и стената – за тази цел се прави обшивка от лента от покривно желязо. Отливът има ширина 400 mm и надлъжна чупка, която трябва да съответства на ъгъла на наклона на склона. Единият ръб на отлива е прикрепен към стената с помощта на дюбели, вторият ръб е прикрепен през горната вълна към обшивката с помощта на винтове и припокрива листовете от шисти отгоре.
Както можете да видите, технологията за свързване на покрив от шисти към стена, към всякакви вертикални елементи на покрива, не е много сложен процес, но изисква спазване на определени правила и познаване на нюансите. Ако пренебрегнете някой малък детайл при монтажа на покрива, рискувате да получите незадоволителен резултат. Така че, ако има пролука между покрива и стената на сградата, сняг, вода и отломки редовно ще попадат там, което значително ще съкрати живота на покрива.

Ако все още не сте намерили фирма за ремонт на покриви ,  то ние от ВИП Строй ще изпълним всяко Ваше желание.

Call Now Button