Как и кога да сменим стар покрив

Как и кога да сменим стар покрив

Покривът не е просто декоративен елемент на къщата, но е компонент, който осигурява оптимален вътрешен микроклимат. Къщата ще бъде топла и суха само ако всичко е наред с покрива. Ако покривът вече е стар, ако са допуснати грешки по време на монтажа, можете да очаквате големи проблеми, вариращи от влага, течове и завършващи с увеличени сметки за електричество.

Признаците за необходимостта от подмяна на стар покрив могат да бъдат:

-малки пукнатини в покрива, загуба на външен вид на покрива. Ако рафтовата система е в ред (няма гниене, гъбички, пукнатини), достатъчно е да смените стария покривен материал с нов;
-наличието на следи от влага в таванските помещения, на тавана, висока влажност в самата къща. Тези признаци показват, че покривът натрупва влага и тече. Като правило по това време обшивката вече е покрита с гъбички и гниене – в този случай просто подмяната на покривното покритие не е достатъчна, ще трябва да смените и рамката на покрива;
-дупки в покрива, увреждане на топлоизолационния слой, разрушаване на рафтовата система. Това е най-трудната ситуация сред представените по-горе, в този случай ще е необходима пълна реконструкция на покрива.


Колкото по-рано забележите признаци, че покривът ви се нуждае от подмяна, толкова по-малко време и пари ще трябва да отделите, така че не пренебрегвайте необходимостта от годишна проверка на покрива.

Как да сменим покрив

И така, вече сте решили, че е необходим частичен или пълен ремонт на покрива. Първото нещо, с което трябва да започнете, е демонтирането на стария покрив. За да премахнете плочата, ще ви трябва чук и лост. Ако покривът е покрит с керамични, метални плочки или гофрирани листове, демонтирайте го възможно най-внимателно – в повечето случаи отстраненият материал може да се използва повторно, например за покрива на гаражна къща или гараж.

След като старият покривен материал бъде премахнат, можете да започнете да избирате ново покривно покритие. Ако не сте демонтирали рафтовата система, по-добре е да смените покрива с метални керемиди или гофрирани листове – такива материали могат да покрият дефектите на старата конструкция.

Ако правите основен ремонт на покрива, напълно променяте конструкцията, можете да изберете абсолютно всеки покривен материал – няма ограничения в това отношение.

Технология на подмяна

Що се отнася до технологията за подмяна, много зависи от това какъв вид материал се сменя, какъв материал е избран и колко сериозен ще бъде ремонтът.

Нека разгледаме най-често срещания вариант за ремонт на покриви : подмяна на покрив от шисти с метални керемиди. Във всеки случай ще е необходима реконструкция, тъй като за шисти е достатъчен един ред обшивка, докато металните плочки се полагат на две (за да се осигури вентилация).

Call Now Button