Частичен ремонт на покрива: етапи, тайни на опитни майстори

Частичен ремонт на покрива: етапи, тайни на опитни майстори

Покривът е частта от сградата, която е изложена на най-силно изразените влияния на околната среда: той пръв поема удара под формата на дъжд, вятър, градушка, сняг, слънчева светлина и т.н. Често с настъпването на пролетта се откриват единични или множествени лезии. Ако пренебрегнете проблема, тогава в рамките на една година ще трябва напълно да смените покрива. Междувременно можете да минете с минимална инвестиция на време, усилия и нерви, като организирате частичен ремонт на покрива.

Какви дефекти могат да бъдат отстранени локално? Частичният ремонт на покрива ще бъде търсен, ако:

На основния покривен пай или рулонния материал са се появили пукнатини и отоци. Ако вече сте извършвали ремонт на кръпки преди, проверете кръпките – ако са повредени, ще трябва да извършите ремонтната работа отново;
По покрива се виждат механични повреди. Например в местата на стелажи или връзки на проводници. Това може да включва порязвания, разкъсвания и други щети;
Наблюдават се дефекти в зоната, прилежаща към вертикалните елементи на покрива – корнизи, димоотводи, парапети. Най-честите проблеми тук са отлепване на долния ръб на кръстовището от покривното покритие, пукнатини и мехурчета.
Характеристиките на частичния ремонт зависят не само от местоположението и естеството на повредата, но и от вида на покрива. В повечето случаи локалните ремонти включват запечатване на дупки или пукнатини или подмяна на покритието с кръпка с малка площ. Единственото изключение от правилото са покривите от ондулин: те не приемат частична намеса, подходящи са само основни ремонти.

Характеристики на частични ремонти в зависимост от вида на покрива

  • Покритието от шисти е най-чувствително към механични натоварвания. Лопата при почистване на сняг или случайно летящ върху покрива камък може да направи дупка. Ако повредата е значителна, листът трябва да се смени напълно (ще трябва да разглобите покрива отстрани или отдолу до повредения лист). За да премахнете малки дефекти, можете да използвате специален разтвор, състоящ се от натрошени шисти, мраморни чипове и цимент.
  • Основният проблем на керемидения покрив е образуването на пукнатини, драскотини и чипове при натоварвания от вятър и сняг и при промяна на климатичните условия. За отстраняване на дефекти се използват антикорозионни бои, специални замазки и покривен уплътнител на основата на силикон. Ако дефектът е голям, можете да го покриете със стоманена лепенка или частично да смените покрива с нов.
  • Слабото място на покрив е корозията, което води до нарушаване на херметичността на шевните фуги. Постоянният шев се ремонтира с помощта на чук, спомагателен блок (или специална машина за кантиране); при ремонт на стоящ шев се използва фибростъкло и полимерна мастика.
  • Частичният ремонт на мек покрив се състои в отстраняване на дефекти като разкъсвания, разслоявания, пукнатини, ожулвания и незалепени шевове. При ремонт можете да използвате битумен мастик или лепенки, направени от същия материал като основното покривно покритие. Много е важно да се осигури максимална плътност на кръстовището на новото и старото покритие.
Call Now Button